KAP 2014

Beköszöntő

Az EU Közös Agrárpolitikája 2014-től megváltozik. Azt, hogy milyen struktúrája lesz az új KAP-nak ma még csak sejteni lehet, de biztosan tudni nem. Ugyanígy nagy kérdés, hogy mennyi forrást költ majd el az EU az egyetlen valós működő politika finanszírozására.

Magyarországot, a magyar agrárkormányzatot a választásokig nem nagyon érintette meg ez a téma, legalábbis formális vitára nem került sor, így nem ismert a hivatalos magyar álláspont sem. Pedig nekünk magyaroknak igen nagy a tét, hiszen 2013-ra pontosan az EU átlag támogatást fogjuk majd kapni. Így ha csökken, átalakul a támogatás, akkor mi jó eséllyel a vesztesei leszünk a változásnak.

A közvélemény, de még a szakmai közönség is csak mostanában ismerkedik a témával, pedig a jövő év lején nem kis feladatok várnak a Magyarországra, mint az EU soros elnökséget ellátó országra.

Ez a weblap rész a vitathatatlanul meglevő információ hiányt igyekszik enyhíteni. Rendszeresen közzé teszünk rövid összefoglalókat és anyagokat, amelyek a KAP vitához kötődnek.

A "AGRYA anyagok" link alatt a saját anyagainkat és a különböző rövid összefoglalókat tesszük elérhetővé.

A "Dokumentumok" a publikált szakmai anyagokat rendszerezzük azoknak, aki mélyebben akarnak a témával megismerkedni. Ide igyekszünk minél több magyar nyelvű fordítást is lehelyezni, hogy azok se maradjanak információ nélkül, akik nem beszélnek idegen nyelvet.

Igyekszünk minden hét elején valamilyen újdonságot feltenni a weblapra.

Reméljük ez a kezdeményezés is segítség lesz abban, hogy a magyar álláspont kiérlelt és a kellően támogatott legyen a KAP vitája során.

Budapest, 2010. június 15.

Dr. Mikula Lajos Dr. Weisz Miklós