Hírek

Fiatal Gazda Konferencia - lejárt a jelentkezési határidő
2011. január 24.

A 2011. február 25-i Fiatal Gazda Konferenciára a jelentkezési határidő lejárt, így a rendezvényre jelentkezni már nem lehet. A rendezvényre a túljelentkezés kétszeres. Minden jelentkezőt értesítünk.


Fiatal Gazda Konferencia – 2011, Budapest, 2011. február 25
2011. január 6.

Az AGRYA hagyományos éves szakmai konferenciája, mely az aktuális agrár-szakmai kérdésekkel foglalkozik. A részletes programterv csatoltan megtekinthető. A rendezvényen a helyek száma korlátozott. A jelentkezésről visszaigazolást küldünk.

Csatolt dokumentum:
web_jelentkezesi_lap_2011_konferencia.doc

Csatolt dokumentum:
Fiatal_gazda_Konferencia_2011_program_0105.pdf


"KAP a Gyakorlatban" Program II. széria - szakmai látogatás Szlovákiában - 2011. január 25-29.
2011. január 6.

A "KAP a Gyakorlatban" Program II. szériájának keretében az EU fiatal gazdáinak szervezünk szakmai utakat, a 2004. után csatlakozott országokba.

Csatolt dokumentum:
jellap_KAP_Szlovakia_jan.doc

Csatolt dokumentum:
Project_CAP_2010_magyar_Szlovakia.pdf


Fiatal gazdálkodók induló támogatása - 10% lehívása
2011. január 3.

Megjelent a 185/2010. (XII. 22.) MVH közlemény a fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatás keretében a támogatási összeg fennmaradó 10 %-ára vonatkozó kifizetési kérelem benyújtási feltételeiről.
A kifizetési kérelem benyújtásakor hatályos 23/2007. (IV. 17.) FVM rendelet 1. számú mellékletében szereplő SFH értékeket, valamint a kifizetési kérelem benyújtását megelőző évnek január 1-jén érvényes EKB által közzétett, hivatalos Ft/euro középárfolyamát (270,42 Ft/€) kell alkalmazni az üzemméret számítása során.

A kapcsolódó anyagok megtalálhatók a Call Center link alatt, illetve az MVH weboldalán (www.mvh.gov.hu).


Rendkívüli Országos Gyűlés
2010. október 8.

Az AGRYA Elnöksége rendkívüli Országos Gyűlést hívott össze. Ennek célja a kormány váltás óta eltel időszak agrár- és vidékfejlesztést érintő eseményeinek és döntéseinek áttekintése volt. Az eseményen tájékoztatót tartott V. Németh Zsolt államtitkár úr, Czerván György államtitkár úr és Palkovics Péter MVH elnök úr és sor került kérdésekre is.

Az Országos Gyűlés nyilatkozatban foglalta össze álláspontját az elmúlt időszakkal kapcsolatosan.

A nyilatkozat letölthető innen.

Csatolt dokumentum:
Ogy_nyilatkozat_20101008.pdf


Irány az okmányiroda
2010. szeptember 9.

Megjelent a 2. körös fiatal gazda támogatás 90%-ra vonatkozó kifizetési kérelme az MVH honlapján. A beadáshoz okmányirodai ügyintézés is szükséges. A nem egységes eljárások miatt utánajártunk a hivatalos eljárás menetének.

Csatolt dokumentum:
90_szazalek_kifizetes_taj_20100906_1102.pdf


Fiatal gazda újrapontozás - Palkovics Péter válasza
2010. augusztus 30.

Példás gyorsasággal megérkezett a válasz Palkovics elnök úrtól. Nem volt ez jellemző az előző vezetésre. Sajnos a levél tartalmától nem lettünk okosabbak. Most a nyilvánosság elé tárjuk, hátha más megérti ebből, hogy miért is jogszerű az, amit az MVH csinált a fiatal gazda újrapontozásban.
Csatolt dokumentum:
fiatal_gazda_palkovics_valasz.pdf


AGRYA rendkívüli Országos Gyűlés
2010. augusztus 15.

Az AGRYA Elnöksége 2010. október 8-ra összehívta a Szövetség rendkívüli Országos Gyűlését. A választott küldöttek közvetlenül kapják meg a további információkat.


Fiatal gazda újrapontozás - levél Palkovics Péternek
2010. augusztus 15.

A napokban több fiatal gazdától kaptunk olyan jelzést, amelyben sérelmezik a fiatal gazda támogatási határozatuk visszavonását. Ezzel ugyanis elestek a támogatástól és az eljárást jogsértőnek tartják.

Az AGRYA is megvizsgáltatta jogásszal a hozzánk eljutott határozatokat és álláspontunk szerint is jogsértő volt az MVH eljárása. Emiatt a csatolt levelet küldtük Palkovics Péter úrnak és kértük tájékoztatását.


Csatolt dokumentum:
level_palkovics_fiatal_gazda_ujrapontozas.pdf


Fiatal Gazda Képzés tandíjának visszaigénylése
2010. június 1.

Amint arról már korábban értesítettük a gazdákat, az MVH teljes egészében megtéríti a fiatal gazdálkodó által eredményesen elvégzett képzés („A fiatal mezőgazdasági termelők elindítása”) tandíját.
A visszaigényléseket elektronikusan 2010. június 1 - 30. között lehet benyújtani.

FONTOS: 2009-ben elvégzett képzéssel kapcsolatban visszaigénylés legkésőbb 2010. június 30-án nyújtható be !!!

Az MVH tandíj visszaigénylésre vonatkozó Közleménye, valamint az elektronikus felület használatához biztosított Kitöltési Útmutatója letölthető innen:


Csatolt dokumentum:
Kitoltesi_utmutato_2010_junius.pdf

Csatolt dokumentum:
MVH_Kozlemeny_Fiatal_Gazda_Kepzes_84_2010.pdf


Fiatal gazda 10 % - újabb határidő, június 30.
2010. május 26.

A 10%-ot igénylő fiatal gazdák május 25-tel újabb, pontosító végzést kaptak. E szerint az eljárásuk 2010. június 30-ig van már csak felfüggesztve. Addig a határidőig ellenőrzési cselekményeket végez az MVH, más szervektől kér adatot. Mondjuk ki nyugodtan, most kezdik el a tartalmi feldolgozását a kérelmeknek, legalábbis amit ellenőriznek az erre utal.

2010. május 25-én röviden, személyesen egyeztetettünk az MVH egyik felső vezetőjével. E szerint a június 30-a legvégső határidő és eddig az időpontig a pénzüket is megkapják a fiatal gazdák.
Az AGRYA most már kivárja, hogy a június 30-ig, vagy azt megelőzően ténylegesen megtörténnek-e a kifizetések. Minden arra jogosult fiatal gazda pénzét várjuk kifizetni és nem csak egy-két gazdáét csak azért, hogy ismét nyilatkozhassák „az MVH megkezdte a kifizetéseket”. Ezt a trükköt túlságosan sokszor alkalmazták már az elmúlt években, így jól ismerjük. Tehát vagy pénznek vagy elutasító határozatnak kell érkeznie június 30-ig minden érintetthez.

A most kiküldött pontosító végzéssel egyébként az ügyben fellelhető jogsértéseket nem sikerült orvosolni, csak kaptunk egy pontos határidőt. Így továbbra is aktuális az MVH elnökének küldött, a személyi felelősség megállapítására vonatkozó kérdésünk. Várjuk a választ és reméljük ez lesz az első olyan ügy, ahol végre lesz felelőse a hibának, amit elismerten, vitán felül álló módon az MVH elkövetett.


Fiatal Gazdák 2012 - AGRYA Elnökség munka dokumentuma
2010. május 26.

A februárban megválasztott AGRYA Elnökség a „Fiatal Gazdák 2012 - a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége tevékenységének stratégiai irányai” című dokumentumban összefoglalta, hogy milyen célok, gondolatok mellett tervezi a munkáját a mandátuma idejére.
Csatolt dokumentum:
FiatalGazda_2010_kulonsz_jav.pdf


Az AGRYA sajtóközleménye a Nemzeti Együttműködés Programjáról
2010. május 26.

Az AGRYA kormányprogrammal kapcsolatosan kiadott sajtóközleménye letölthető innen.
Csatolt dokumentum:
sajtokozlemeny_NEP.pdf


Az AGRYA sajtóközleménye a 10% kifizetéséről
2010. május 17.

Az AGRYA 10% kifizetésével kapcsolatosan kiadott sajtóközleménye letölthető innen.
Csatolt dokumentum:
sajtokozlemeny_fgt.pdf


Fiatal Gazda támogatás 10% - 2010. június 8-ig fizet az MVH!
2010. május 17.

A mai napon az MTI-n megjelent MVH nyilatkozat szerint a „határozatlan idő” az 3 hét, ugyanis eddig mindenkinek kifizetik a 10%-t, aki erre jogosult. A 3 hét június 8-án jár le. Beírtuk a naptárba!

Egyebekben kérjük, hogy aki tud olyan intézkedésről, támogatásról, amit határidőben, gond nélkül kifizetett az MVH az írja meg nekünk e-mailban. Sajnos mi csak problémás ügyekkel találkozunk, de ez biztos a mi hibánk. Sérelmezi ugyanis az MVH, hogy általánosságban kifogásoljuk a működését és változást sürgetünk…


Fiatal gazda támogatás - 10 % kifizetése - ellenőrzés
2010. május 15.

Az első körös fiatal gazda támogatásból fennmaradó 10%-nyi támogatás ellenőrzési gyakorlata miatt egyeztetést kezdeményeztünk az MVH illetékeseivel. Ez alapján egyértelművé vált, hogy a most követett eljárási módszertan oka egyértelműen az attól való félelem, hogy az esetleges brüsszeli auditon az MVH ellenőrzései megbukhatnak. Az MVH illetékesei – gondolat olvasó jövőlátóként - azt próbálják ugyanis kitalálni, hogy mit kérdeznek majd tőlük a brüsszeli ellenőrök és ennek megfelelően építik fel a magyar gazda ellenőrzését is. Az okszerűség, a józan ész, a praktikum, az ügyfél barát eljárás semmilyen módon nem szempont a részükről, legalábbis erre nem volt utalás az egyeztetésen.

Annyit sikerült azért elérni, hogy július végéig készül egy nyilvános tájékoztató dokumentum, ami tartalmazza, hogy mit fognak kérni az MVH ellenőrök az ezután következő ellenőrzések során. A semminél azért ez is több…Az ügyben elhangzott rádió nyilatkozat meghallgatható itt:

Csatolt dokumentum:
fiatal_gazda_ellenorzes.mp3


Fiatal gazda támogatás - 10 % kifizetése - felfüggesztő végzések
2010. május 15.

Május elején az MVH az első körös fiatal gazda támogatásból fennmaradó 10%-nyi támogatásra vonatkozó kérelmekről szóló érdemi döntést tartalmazó végzés helyett egy eljárást felfüggesztő végzést küldött az érintett hozzávetőleg 400 fiatal gazdának. A végzés szerint „határozatlan időre” felfüggesztik az eljárást, mert „más szerv álláspontjának beszerzése” is szükséges. A határozatlan időre történő felfüggesztés egyértelműen sérti a jogbiztonságot, mert legalább az MVH-nak tudnia kellene, hogy mikor óhajt az eljárás végre érni. A végzés indokolásából nem derül ki, hogy melyik szervet kell még bevonni az ügybe és miről is kérik az álláspontjukat. A végzés indokolása így ellentétes a közigazgatási eljárási törvény vonatkozó részével, hiszen az ügyfelet megfelelően tájékoztatni kell az egyes eljárási cselekmények okairól.

2010. május 13-án az MVH elnöke egy rádió nyilatkozatban elismerte, hogy hibásan küldték ki a felfüggesztő végzéseket.

Az AGRYA az alábbi levélben fordult az MVH elnökéhez. Azt szeretnénk megtudni, jó, hogy a hibát elismerték, de mégis mikor jutnak pénzükhöz az érintettek. Ezen túl arra is rákérdezünk, hogy vizsgálat indult-e annak kiderítésére, hogy ezért a hibáért, amit el is ismertek, személy szerint ki a felelős.

Letölrthető dokumentumok:

Az MVH elnökének rádióban adott nyilatkozata

Az MVH elnökéhez küldött levél


Csatolt dokumentum:
Fiatal_gazda_2_reszlet_mr1.mp3

Csatolt dokumentum:
margittai_kerdes_fiatal_gazda_2_reszlet_kif.pdf


Az AGRYA előzetes álláspontja a KAP jövőjéről.
2010. április 26.

A 2013. utáni Közös Agárpolitikával kapcsolatos előzetes AGRYA álláspontot tartalmazó rövid anyag letölthető innen.
Csatolt dokumentum:
KAP_2014_agrya_rovid.pdf


Nemzetközi konferencia - "Közös Agrárpolitika 2013 után - Fiatal Gazdák a Közép-európai Régióban"
2010. április 26.

Az AGRYA a CERYC együttműködési program keretei között, az Agrárgazdasági Kutató Intézettel együttműködve konferenciát szervezett 2010. április 23-án. A rendezvény célja, hogy a 2013 utáni Közös Agrárpolitika vitájához kapcsolódóan áttekintse a régió országainak álláspontját, kiemelten kezelve a fiatal gazdák, a generáció-váltás kérdéseit.A rendezvényre előadóként agrárpolitikával foglalkozó kutatókat, a fiatal gazdák képviselőit valamint a lengyel és román agrár minisztérium képviselőjét hívtuk meg. Nagy örömünkre Andrei-Peter Haschi, a román agrárminisztérium államtitkára, Artur Lawniczak a lengyel agrárminisztérium államtitkára és Joris Baecke A Fiatal Gazdák Európai Tanácsa - CEJA elnöke elfogadva a meghívásunkat előadója volt az eseménynek. Magyarországról Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság elnöke, Nagy Andor, környezetvédelmi bizottság elnöke, Ángyán József országgyűlési képviselő Popp József az AKI-tól, Éder Tamás az ÉFOSZ elnöke és Weisz Miklós az AGRYA társelnöke tartott előadást.
Összességében közel 110 résztvevővel zajlott le az esemény.

A rendezvény elhangzott előadások hanganyaga és az prezentációk hamarosan elérhetők a weblapon.


Tagjaink a Youtube-on
2010. április 12.

Benedek lányok

Link


Előző 10 hír

Következő 10 hír